Joost in Argentinië

Mijn naam is Joost, ik studeer Digitale Media en Communicatie aan de Hogeschool Utrecht. De eerste twee semesters van mijn vierde jaar heb ik de minor Spaans Taal en Cultuur gevolgd. Het eerste semester bestond uit de taal en de cultuur van zowel Spanje als Latijns-Amerika, het idee van het tweede semester is het bezoeken van een land waar Spaans wordt gesproken, mede voor een onderzoek. Voor mijn verblijf heb ik voor Argentinië gekozen, en om mij niet te vervelen heb ik ervoor gekozen om een stage te lopen bij United Through Sport. Naast deze stage heb ik voor mijn minor een verslag moeten schrijven en een onderzoek moeten doen naar een zelfgekozen onderwerp, in mijn geval de sloppenwijken van Buenos Aires.

“Door voor een bepaalde tijd te leven in een land waar enkel Spaans wordt gesproken gaat de taalvaardigheid daar goed op vooruit.”- Joost van der Meulen

1 januari ben ik vanaf Amsterdam naar Buenos Aires gevlogen, voor 40 dagen zal ik verblijven in Argentinië. Ik werd op dinsdag 2 januari op het vliegveld opgepikt door Francisco. Hij bracht mij naar Pichincha, het hostel waar ik de maand januari zal gaan verblijven. Het was nog erg rustig in het hostel, maar het opvolgende weekend zouden 35 Australiërs ook in het hostel verblijven.

De volgende ochtend werd ik door Alejandro opgepikt bij het hostel om naar het summer camp te gaan, ook wel het colonia genoemd. Hier komen op elke doordeweekse dag zo’n 200 kinderen heen om verschillende sporten te doen. In Argentinië is januari de maand dat de meeste mensen vrij zijn, omdat het dan het warmst is in het jaar. Omdat het bij mij vooral om de leer van de taal ging werd ik bij het zwembad geplaatst, hier waren veel vaste medewerkers op locatie en was ik in de gelegenheid om te oefenen met Spaans. Net zoals in de rest van het land werd er op het summer camp geen woord Engels gesproken. Ik was ’s ochtends ervoor verantwoordelijk dat al het materiaal voorbereid werd voordat de groepen binnenkwamen. Hierna werd ik bij verschillende groepen, die gebaseerd zijn op leeftijd, ingedeeld om of spellen uit te voeren of te assisteren bij zwemlessen.

Op het begin vond ik het best lastig om mij eruit te werken in het Spaans maar dit ging steeds beter. In Nederland had ik natuurlijk al Spaanse les gehad maar hier was dit toch anders. De tweede week heb ik naast de stage een Spaanse les gevolgd in de binnenstad, bij Expanish. Dit was 4 uur per dag en heel leerzaam, na deze week had ik de taal weer goed opgefrist en onder de knie.

Na de eerste week was ik niet meer alleen, twee dames uit Nederland arriveerde ook om de UTS stage te doen. Zij hebben ’s ochtends hockey lessen gegeven dus we konden er samen heen en terug. Hier ben ik in de maand veel mee op getrokken, maar ook met de Australiërs kon ik het goed vinden. Elk weekend werd er gefeest in het hostel en ’s avonds gingen we met veel mensen uit.

“Het voordeel van het hostel is dat er grote groepen worden geplaatst die hetzelfde doen, dit zorgt ervoor dat iedereen veel met elkaar optrekt.”

Door de weken heen kwam er ook een jongen uit Engeland, hij gaf voetbal lessen, hier heb ik soms ook bij meegeholpen als ik daar zin in had. Eind januari was de colonia ten einde en was er een eindshow.

Ik heb met de stage veel ervaring op gedaan met de taal en ik vond het heel leuk om dagelijks te sporten en spellen te spelen met de kinderen. Het was ook leuk dat niet elke dag hetzelfde was, er werden dagelijks thema’s uitgevoerd waar alle teachers en kinderen aan meededen. Ook was er een dag waar het zwembad de locatie was voor een feest. Hier waren speciale activiteiten en Spaanse muziek, ook was het volledig versierd.