Xandra in Costa Rica

Naam
Xandra

Hoe lang heb je vrijwilligerswerk gedaan?
6 weken

Korte biografie

Mijn naam is Xandra en ik ben 27 jaar oud. Ik werkte 5 jaar als accountant en ik was toe aan een nieuwe baan. Ik had al een tijdje de wens om voor een langere periode naar het buitenland te gaan. Om deze reden had ik bedacht om eerst vrijwilligerswerk te doen in het buitenland voordat ik opzoek zou gaan naar een nieuwe baan. Dit idee is mij erg goed bevallen.

Ik heb een fantastische tijd gehad, een ervaring om nooit te vergeten. Pura Vida!

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

Ik ben erg tevreden met de begeleiding vanuit Nederland. Na een kennismakingsgesprek met Ruben had ik vrij snel de keuze gemaakt voor het project. Daarna heeft Ruben snel in gang gezet dat ik ook geplaatst werd en alle verplichte documenten aangeleverd. Ruben was altijd goed bereikbaar via whatsapp.

Mijn verhaal

In juni 2022 ben ik naar Costa Rica vertrokken om 6 weken lang vrijwilligerswerk te doen. Ik werd opgehaald op het vliegveld en naar het vrijwilligershuis in Esparza gebracht. In dit huis woonde ik samen met meestal rond de 12 vrijwilligers en op het hoogte punt zelfs 20 vrijwilligers. Het was altijd erg gezellig, we speelde spelletjes, keken samen naar films en gingen de kroeg. Als je even geen zin had om mee te doen kon je je terugtrekken in de lounge waar je bijvoorbeeld rustig een boekje kon lezen.

Andy (de projectcoördinator) woont in een appartement boven het huis en maakt elke dag ontbijt, lunch en avondeten. Hij komt uit het VK en kookt naast een aantal traditionele Costa Ricaanse gerechten ook pasta, pizza of hamburgers. Hij heeft een vrouw in dienst die elke dag komt schoonmaken, en als je ziek bent komt ze een kopje thee met honing brengen. Het zijn hele lieve mensen en ze doen er alles aan om je een zo leuk mogelijke ervaring te laten hebben.

Het project waar ik mij voor heb opgegeven was voetbaltraining geven. Echter was dit project na Corona niet meer van de grond gekomen. Om deze reden heb ik gymles en Engelse lesgegeven aan basisscholieren en middelbare scholieren. Daarnaast heb ik tijdens de schoolvakantie (welke 2 weken is in juli) geholpen met constructiewerk. Beide projecten vond ik erg leuk.

Op vrijdag mochten we altijd vrij zodat we een weekend trip konden maken met de vrijwilligers. Costa Rica is een heel mooi land met hele mooie natuur. Ik heb veel dieren gezien zoals krokodillen, toekans, luiaards, schildpadden en wasberen. Ook staat Costa Rica bekent als een land waar je goed kan surfen.
De mensen in Costa Rica zijn heel vriendelijk, en in de toeristische plaatsen spreken ze goed Engels. De cultuur is laid-back, met plannen en tijd nemen ze het niet zo nauw. De lijfspreuk van de Ticos (Costa Ricanen) is ‘ Pura Vida’, wat betekent dat je van alles het positieve moet inzien.

Ik heb een fantastische tijd gehad, een ervaring om nooit te vergeten. Pura Vida!

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Go with the flow! Maak je niet druk als de bus een half uur te laat is of als je op school aankomt en er zijn geen kinderen. Ga lekker in de zon zitten en geniet van het feit dat je in Costa Rica bent en niets hoeft. Ik zou je aanraden om Spaanse les te nemen zodat je ook met de kinderen op de school kan communiceren. Daarnaast is het goed om te checken of je in het regenseizoen aankomt. In het regenseizoen begint het elke dag rond een uur of 2 te regenen. Vergeet je paraplu en regenjas niet mee te nemen. En vooral, geniet!