Margriet in Zuid-Afrika

Naam
Margriet

Hoe lang heb je stage gelopen?
12 weken

Korte biografie

Mijn naam is Margriet Tip, woonachtig in Drenthe en 25 jaar oud. Op het moment dat ik naar Zuid- Afrika ben afgereisd voor een 3 maanden durende stage was ik derdejaars Leisure & Events Management student aan NHL Stenden Hogeschool te Leeuwarden. De stage was onderdeel van de minor Sport and Adventure Tourism.

 

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

Ja, de begeleiding was goed. Zowel voorafgaand aan de stage, als tijdens en na afloop is er voldoende contact geweest met Ruben. Bij vragen werd er snel gereageerd en de informatie was duidelijk.

Mijn Verhaal

Mijn stage bij United Through Sport in Zuid-Afrika is één groot avontuur geweest, dat ik voor geen goud had willen missen. De 3 maanden zijn voorbij gevlogen.
 
De begeleiding die ik heb gekregen van United Through Sport (zowel vanuit Nederland als in Zuid- Afrika) is altijd goed geweest, waardoor ik goed voorbereid op reis ben gegaan en niet tegen problemen ben aangelopen. Samen met ongeveer 15 andere leeftijdsgenoten van over de hele wereld bracht ik mijn tijd bij UTS door. Doordat je eigenlijk ieder moment van de dag samen bent, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bouw je hechte vriendschappen met elkaar op en wordt er veel met elkaar besproken.
 
Wat de meeste indruk op mij heeft gemaakt zijn de kinderen die ik 4 dagen in de week heb gecoacht op verschillende scholen in de Townships. De kinderen zijn, ondanks dat ze in armoede leven en niets hebben, ontzettend vrolijk en klagen nooit. Ze zijn zo dankbaar en enthousiast voor de sportlessen die door United Through Sport worden gefaciliteerd. Iedere keer als we met de bus aankwamen bij een school, dan stonden de kinderen al te springen en dansen achter de hekken, te wachten op ons. Doordat ik 3 maanden lang elke week dezelfde kinderen heb gecoacht, bouwde ik ook echt een band op, wat het extra bijzonder maakt. United Through Sport maakt echt een verschil voor deze kinderen en ik ben blij dat ik daar onderdeel van heb mogen zijn.
 
Doordat ik stage liep en dus geen vrijwilliger was, werkte ik ook één dag in de week op kantoor. Tijdens deze dag werkte in aan de organisatie van het Holiday Camp en hielp ik mee met andere kleinere projecten. Het Holiday Camp wordt door United Through Sport georganiseerd aan de het begin van de schoolvakanties in de Township. Voor de kinderen is dit de afsluiting van het coachprogramma en daarnaast een vrolijk begin van de vakantie. Kinderen in Zuid-Afrika zijn blij dat ze naar school mogen, omdat het een ontsnapping is aan het dagelijks leven in armoede, waarin zij vaak verwaarloosd worden. Vakantie is daarom niet zoals in Nederland een periode om naar uit te kijken, maar een periode waarin er eigenlijk niets is voor de kinderen.
 
Naast het werken in de townships is er ook voldoende tijd geweest om het mooie Zuid-Afrika te ontdekken. Samen met andere stagiairs/vrijwilligers hebben wij tijdens Pasen en auto gehuurd en zijn we een lang weekend naar Kaapstad geweest, onderweg zijn we gestopt op mooie plekken langs de bekende Gardenroute. Daarnaast zijn we ook vaak kortere weekendjes weggeweest, onder andere naar East-Londen en Amatole/Hogsback. Het verblijf in Amatole is een van de meest bijzondere geweest. Samen met 4 anderen verbleef ik in een zogenaamde ‘mudhut’ midden op het Zuid-Afrikaanse platteland, waar we met locals proostten in een ‘pub’ (krottenhuisje), brood bakten op traditionele wijze en een aantal woorden Xhosa leerden. Doordeweeks was er ook voldoende tijd voor ontspanning en gingen we iedere dinsdagavond naar de karaokebar in Port-Elizabeth, wat erg gezellig was.