Monica in Zuid-Afrika

Naam Monica

Hoe lang heb je stage gelopen? 5 weken

Korte biografie

Mijn naam is Monica en ik ben 19 jaar. Ik speel handbal in Amsterdam en studeer mijn laatste jaar niveau 4, Mbo sport en bewegingscoördinator in Amersfoort. Ik werk daarbij bij een sportschool als sportbegeleider. Reizen vond ik altijd al erg leuk in interessant om te doen. Ik wist dat op mijn school altijd vier 4de jaars uitgekozen konden worden om een stage in Zuid-Afrika te volgen.

Deze samenwerking met die organisatie ging helaas vanaf dit schooljaar niet meer door. Toch wilde ik graag zo’n stage in Zuid-Afrika volgen, waardoor ik uit eigen initiatief een organisatie heb lopen zoeken. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Kracht van Sport | United Through Sport, omdat dat ook voornamelijk de voordeligste stage was. Daarbij heb ik contact opgenomen met Ruben, en zo hierdoor een stageplan gemaakt met school.

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

Ik was zeer tevreden met de begeleiding vanuit Nederland. Ik had allereerst een meeting met Ruben van de Kracht van Sport waarin hij precies vertelde wat de stichting United Through Sport in Zuid-Afrika inhield. Daarbij kon ik al mijn vragen kwijt en kon hij mij helpen met mij stageplan. Verder had ik daarbij nog zijn telefoonnummer, waarbij ik hem kon bereiken als ik nog verdere vragen had. Hij antwoordde altijd vlug, waardoor ik steeds beter me voor kon bereiding voor mijn reis naar Zuid-Afrika.

Mijn Verhaal
Daar gingen we dan. 5 weken weg in mijn eentje naar Zuid-Afrika. In het begin was het wel even spannend, vanwege het feit dat ik alleen reis naar de andere kant van de wereld. Maar toen ik eenmaal op de accommodatie van United Through Sport was aangekomen, kreeg ik gelijk al de begeleiding die ik nodig had. Alles werd ook uitgelegd hoe alles werkte en wat het plan was voor de komende weken. Omdat iedereen (de andere stagiaires en vrijwilligers) elkaar nog niet kenden, werd er in het weekend samenwerkingsspellen gedaan om elkaar beter te leren kennen. Het was erg leuk en interessant en ik voelde me gelijk op mijn plek. Daarbij werd er in het weekend ook nog besproken hoe wij gaan lesgeven aan de scholen en hoe we dat moeten aanpakken. We kregen ook een tour door P.E en al haar wijken, waarbij we een beeld kregen van hoe de achtergestelde wijken eruit zien waar we ook les gaan geven. Dat was wel even een groot verschil in maar een paar meters. Omdat ik al ervaring had met lesgeven, ging het bij mij wat makkelijker van start dan bij de anderen. Het was wel even anders, omdat deze kinderen ook wel een andere taal spraken en je in het Engels moest lesgeven, maar uiteindelijk wen je daar best snel aan. De kinderen zijn ook erg geïnteresseerd in jou, omdat je uit een ander land komt en dat apart is voor hen. Ze voelen aan je haar, geven je een high-five en stellen ook vragen aan je uit interesse. Dat was best een fijn gevoel om aan te horen, dat zij ook interesse hebben in jou. De kinderen zijn erg dankbaar dat zij jou lesgeven. Het ene kind is daarbij wel wat moeilijker dan de ander, maar dat zul je natuurlijk altijd hebben. Ik gaf voetbal, basketbal, hockey en rugby. Tijdens de weekenden deden we excursies. Zoals safari, shark diving, sky diving en naar stranden gaan in de omgeving. Dat was erg leuk om te doen en je relaties met de staff en de andere vrijwilligers wordt daardoor ook sterken. Daarbij is het ook leuk om punten van je bucketlist af te vinken en meer van de cultuur te zien ;). Overal, vond ik dat de sfeer super chill en vond ik het een onwijs leuke en leerzame stage. Ik heb erg genoten van deze 5 weken en het is zeker een van mijn hoogtepunten uit mijn leven.