Merlijn in Zuid-Afrika

Naam
Merlijn

Hoe lang heb vrijwilligerswerk gedaan?
3 maanden

Korte biografie

Mijn naam is Merlijn en ik ben 21 jaar oud. De afgelopen 3 maanden heb ik vrijwilligerswerk gedaan in Zuid-Afrika.

Zelf heb ik de beste tijd van mijn leven gehad in ZA en dat komt omdat ik alles eruit heb gehaald wat eruit te halen viel.

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

De begeleiding in Nederland was top! Toen ik besloten had dat ik echt naar Zuid-Afrika wilde gaan was alles snel geregeld, voor dat ik het wist zat ik er al. Een week voordat ik zou vertrekken kreeg ik corona. Dit zorgde natuurlijk voor wat onduidelijkheden omdat ik mijn vlucht niet kon pakken. Uiteindelijk was alles super geregeld dankzij de begeleiding in Nederland!!

Mijn verhaal

In januari 2022 stopte ik met mijn hbo opleiding omdat ik het gevoel had dat ik niet op de juiste plek zat. Ik had nog helemaal geen plan wat ik wel zou gaan doen. Het liefst wilde ik even naar het buitenland. Er zijn 2 dingen die ik hartstikke leuk vind en dat zijn sporten en werken met kinderen. Na even googelen kwam ik dus uit op deze organisatie waarbij je sporten, werken met kids en Zuid-Afrika kan combineren. Voor mij was de keuze dus snel gemaakt: op naar Zuid-Afrika!

Het is natuurlijk spannend op het moment dat je aankomt maar ik voelde me eigenlijk gelijkt thuis. Je wordt ontvangen met open armen en je wordt behandeld als familie. Ik deelde mijn kamer met een Engelse en een Amerikaanse jongen. We leefden uiteindelijk met 20 man in een gebouw. Je leeft echt samen en daarom leer je iedereen goed kennen en ontstaan er mooie banden met mensen van over de hele wereld.

Van maandag tm vrijdag ging je naar 4 scholen per dag. De eerste school van de dag was altijd een uur “learn to move”. Hierbij kreeg je een groep kinderen van een jaar of 5 waarmee je een uur lang spelletjes gaat spelen (Annemaria Koekkoek, zakdoekje leggen, estafette). De laatste 20 minuten is “free play” en mogen de kids doen wat ze willen. Ze willen dan allemaal wat van je, de een wilt met je voetballen, anderen willen dat je mee gaat touwtjespringen en andere willen gewoon op je nek zitten.

De volgende 3 scholen krijg je kinderen tussen de 10 en 13 jaar waarbij je een uur lang een sport gaat coachen. Zo kan je kiezen tussen hockey, voetbal, tennis, netball, rugby en cricket. Het mooie eraan is dat je elke week de zelfde scholen bezoekt en dus de zelfde kids krijgt te zien. Je krijgt ontmoet zoveel verschillende en inspirerende kinderen waarmee je geweldige banden krijgt.

Naast de sportsessies met de kids doe je ook andere leuke dingen, zo hadden we 2x per week gamesnight met alle vrijwilligers. Denk aan een quiz of een volleybal wedstrijd. Tijdens de gamesnight dronken we wat lekkere sappies bij de bar en gingen we daarna uit naar bijvoorbeeld de karaokebar Barneys of club Bru bar. Waar ik in Nederland 9 euro kwijt ben voor een redbull wodka kon ik in Bru bar of Barneys 3 redbull wodka krijgen voor dezelfde prijs. Je kan je voorstellen dat dit mooie avonden in Zuid-Afrika zijn. Op donderdagavond speelden we altijd in de locale 5v5 voetbalcompetitie. Wat ook geweldige herinneringen zijn. Ook heb ik 2x per week meegespeeld bij een local hockeyteam. Een geweldige ervaring.

Ook ben ik nog 10 dagen naar Kaapstad geweest. Een geweldige stad die je niet kan overslaan als je in Zuid-Afrika bent.

Mijn planning was om 7 weken bij UTS te blijven maar dit zijn er uiteindelijk 12 geworden. Het zijn de beste 3 maanden van me leven geweest en ik zou zo weer terug willen. Elke dag denk ik wel even aan de geweldige kinderen van daar, nieuwe vrienden die ik gemaakt heb, de mama’s die elke dag voor je kookten en je het gevoel gaven dat je thuis was, en de locale jongeren die mee gingen coachen.

Het enige negatieve aan dit avontuur was dat het na 3 maanden ten einde kwam…

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Zelf heb ik de beste tijd van mijn leven gehad in ZA en dat komt omdat ik alles eruit heb gehaald wat eruit te halen viel. Dus ik zou je willen aanraden om elke kans die je hebt daar met beide handen aan te grijpen.

Als jij vragen hebt over de organisatie/het land/andere dingen kan je altijd contact met mij opnemen!!