Philip in Zuid-Afrika

Korte biografie

Mijn naam is Philip, ik ben 23 jaar en kom uit het altijd sprankelende Waalwijk. Ik heb een passie voor sport (hockey in het bijzonder) en vind het geweldig om nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te leren kennen. Voor mijn studie woon ik in Maastricht waar ik dagelijks geniet van het studentenleven.

Momenteel zit ik in de tweede helft van het derde leerjaar van de studie Facility Management in Heerlen, waar ik het profiel Event & Leisure Management volg. Afgelopen februari ben ik vertrokken naar Port-Elizabeth, Zuid-Afrika voor een operationele stage bij United Through Sport.

“Ik heb een geweldige tijd gehad in dit prachtige land, onvergetelijk, vol mooie momenten die nooit vergeten zullen worden en met mensen… die ik nooit zal vergeten.” – Philip Kramer

Jaren geleden hoorde ik fantastische ervaringen van vrienden van mij die op stage waren geweest in Zuid-Afrika. Deze spraken mij zo aan dat iedere keer dat ik een verhaal hoorde over dit prachtige land, mijn interesse erin toenam. Ik wist dat ik nog stage moest lopen voor mijn opleiding, dus mijn keuze voor de bestemming was vrij eenvoudig: Zuid-Afrika!

Een gesprek met Ruben, de man achter ‘De Kracht van Sport, was snel geregeld en dit vond ongeveer 3 à 4 maanden voordat de stage begon plaats. Ik had een er een goed gevoel bij en na enkele foto’s gezien te hebben kreeg ik er steeds meer zin in. In aanloop naar de stage had ik nog een prettig Skype-gesprek met Nick Mould, de directeur van United Through Sport (UTS) Port-Elizabeth; een relaxte kerel met een groot hart voor zijn organisatie.

Bij aankomst werd ik samen met Casper, die ik van tevoren al kende en wie ook stage ging lopen bij UTS, warm onthaald van het vliegveld door een van de coördinatoren van UTS. Vervolgens kregen Casper en ik een rondleiding over het terrein. De kamers zijn redelijk klein en de voorzieningen basaal, maar wel van een acceptabele kwaliteit. De accommodatie had een aantal grote voordelen: grote tuinen, volleybalveld, pooltafel, groot zwembad en een tafeltennistafel. Dit zorgde ervoor dat je altijd wel wat te doen had.

Als je twijfelt: DOEN!

Aangezien er meestal tussen de 20 en 35 mensen op de accommodatie van United Through Sport wonen, is er altijd wel iemand met wie je je kunt vermaken. Ik liep stage met 5 andere stagiair(e)s: één vriend van me, Casper, en vier Nederlandse meisjes. Zij hebben mijn stage extra leuk gemaakt! De overige mensen (Zuid-Afrikanen) die op het kantoor werkten waren ook heel aardig en prettig om mee samen te werken. Ik heb door hen veel over de mensen in Zuid-Afrika, het land en de cultuur geleerd. Daarnaast was het erg leuk om samen met de vrijwilligers om te gaan. Deze kwamen meestal uit Groot-Brittannië, maar ook uit: de VS, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Nederland en Oostenrijk. Door met hen op te trekken heb ik ook weer veel van hun cultuur en gewoontes geleerd. Met deze nieuwe vrienden ben ik op veel feesten geweest en heb ik ontzettend mooie avonden gehad.

Het werk op het kantoor bestond voor mij uit het organiseren van een sporttoernooi tussen verschillende basisscholen. Doordat de communicatie in Zuid-Afrika niet zo snel gaat duurde het best lang voordat ik precies had uitgestippeld wat ik ging organiseren (welke sporten, welke scholen, hoeveel mensen nodig, enz..) Verder kan je bijna altijd zelf indelen wat je wilt gaan doen en je kunt altijd meekijken met wat de mensen op het kantoor op dat moment uitvoeren. Er wordt van je verwacht dat je flexibel bent, omdat er vaak even iets anders gaan dan gepland. Een voorbeeld hiervan is dat er soms van je wordt gevraagd of je een sportteam van jonge kinderen wilt trainen, coachen of fluiten. Dit vond ik geen probleem, omdat ik zelf ook zo ben ingesteld.

Dan zijn er naast het ‘office’ werk natuurlijk ook nog de coaching sessies. De dagen waarop je op het kantoor zit en wanneer je coacht, kan je afstemmen met de coördinatoren van UTS. Op een normale coaching dag bezoek je drie scholen in Port Elizabeth, die allemaal gelegen zijn in de townships, of zoals UTS ze noemt: ‘disadvantaged areas’. Op deze scholen houd je een sessie van anderhalf uur in je sport naar keuze. Ik heb zelf hockey en rugby gecoacht, ook al had ik nog nooit van mijn leven gerugbyd. Het was erg eenvoudig om zelf de beginselen van rugby te leren en ook makkelijk om deze over te brengen aan de kids. Een fantastische ervaring, omdat rugby een grote sport is in Zuid-Afrika en de kinderen zijn hierover altijd razend enthousiast!

Naast mijn stage heb ik ook nog in een hockeyteam gezeten. Een erg gezellig team met wie ik veel heb gelachen. Dit was de perfecte manier om écht te integreren met de Zuid-Afrikaanse cultuur, zonder dat UTS hierbij betrokken was.

Ik liep stage met 5 andere stagiair(e)s: één vriend van me, Casper, en vier Nederlandse meisjes. Zij hebben mijn stage extra leuk gemaakt!

Voordat ik naar huis ging heb ik nog met twee goede vrienden een geweldige reis gemaakt van Port-Elizabeth naar Kaapstad. Dit was de mooiste ervaring van de hele stageperiode. Te beginnen met het WK surfen in Jeffreysbay, vervolgens genieten in de wijnstreek Stellenbosch, iedere avond braaien(barbecuen), de Tafelberg en Lion’s Head beklimmen, op een struisvogel rijden, bungeejumpen van de hoogste bungeebrug ter wereld en ga zo maar door. Dingen die je op geen enkele andere plek in de wereld mee kan maken! Nu, een half jaar later, denk ik nog steeds elke dag aan dit schitterende land een de vriendelijke mensen die er wonen!

Als je twijfelt: DOEN!

Philip Kramer