Puck in Zuid-Afrika

Naam
Puck 

Hoe lang heb je stage gelopen?
3 maanden

Korte biografie

Ik ben Puck, 20 jaar oud & derdejaars student van de opleiding Sportkunde leerroute, Sport, Management & Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik ben werkzaam bij Ludios als sport pedagogisch medewerker. Mijn vrije tijd besteed ik het liefst aan hockey, padel of leuke dingen doen met vrienden.

Er is niks mooiers dan kinderen de kans geven om te sporten en je passie te delen. Daarnaast is een glimlach van een kind onbetaalbaar!

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?
Ik ben heel tevreden met de begeleiding uit Nederland. Ik heb goed contact gehad met Ruben voor/tijdens en na mijn reis. Ruben stond altijd open om samen naar oplossingen te kijken! Onwijs bedankt hiervoor :)))

Mijn verhaal

Ik ben voor drie maanden in Zuid Afrika geweest voor mijn derdejaars stage samen met Sam en Ruben (medestudenten). Ik ben hier bezig geweest met het geven van sportlessen op basisscholen in Port Elisabeth. Ik heb voornamelijk hockey gegeven aan de leeftijd 10-14 jaar voor het programma Keep Active. Daarnaast heb ik veel spelletjes gedaan met de jongere kids 5-9 jaar voor het programma Learn to move. Het was enorm gaaf om sportlessen. te geven aan deze kids. Naast hockey ging ik vaak met de kids dansen, omdat dit natuurlijk helemaal bij hun cultuur past. Ik werd hier altijd super vrolijk van.
 
Ook ging ik één keer per week naar Astra primary school om mee te kijken in klassen (teaching program). Je mocht zelf kiezen in welke klas je wilden zitten. Hier kon je mee kijken met de lessen en waar nodig helpen. Smiddags hadden we dan altijd reading sessies. Dat houdt in dat je kinderen gaat helpen met lezen die hier moeite mee hebben. De reading sessies waren mijn favoriete onderdeel van een teaching dag. Ik heb voornamelijk bij Grade 4 in de klas gezeten en vond het erg leuk dat je echt een band krijgt met de kinderen.
 
Voor mijn onderzoeksstage ben ik bezig geweest met het introduceren van een zelfverdedigingsprogramma. Ik heb hiervoor onderzoek gedaan naar, zelfverdediging en de criminaliteit in Zuid Afrika. Ook is er dankzij mijn onderzoek een testprogramma begonnen op de basisscholen. Ik hoop dat ik een goed advies kan geven aan United Through Sport, zodat zelfverdediging een onderdeel wordt van het programma.
 
Doordeweeks was ik dus druk bezig met coaching, teaching en mijn onderzoeksrapport. Daarnaast organiseerde UTS nog een hoop andere dingen, zoals 5 tegen 5 voetbal, gamesnight en weekend uitjes. De weekend uitjes waren best een prijsje, maar dat was het zeker waard. Door de weekendactiviteiten zie je veel van het land en dat is wel zo leuk als je er dan toch bent. Ook raad ik het zeker aan om een tripje naar Kaapstad te maken, want wat een pracht stad is dat. Ennn daar is echt genoeg te beleven!!!
 
Het was heel gaaf om drie maanden lang in een compleet ander land te leven. Helaas ben ik wel iets eerder naar huis gegaan dan geplanned. Dit heeft te maken met de veiligheid. Zuid Afrika is een prachtig land, maar helaas heeft dit land twee kanten. Toen ik tijdens mijn onderzoek veel las over de hoge criminaliteit, voelde ik mij toch iets minder veilig.
Als je thuis mist en je wat minder veilig voelt, dan lukt het jammer genoeg niet meer om plezier de overhand te laten hebben. Ik wil jullie zeker niet afschrikken door mijn gevoel te delen. Ik moet bekennen het was een rollercoaster, maar wel één die ik niet had willen missen. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik geen seconde spijt van dit avontuur heb gehad. Sterker nog ik heb er enorm veel van geleerd.
 
Dus onthoud dit! Als je ergens voor gaat, heb je kans om te verliezen. Als je er niet voor gaat, heb je al verloren.
 
Er is niks mooiers dan kinderen de kans geven om te sporten en je passie te delen. Daarnaast is een glimlach van een kind onbetaalbaar!
 
Ik wil United Through Sport en de Kracht van Sport enorm bedanken voor de goede zorg. Daarnaast wil ik de Hogeschool van Amsterdam bedanken voor deze kans. En in het bijzonder wil ik Ruben, Sam en Roos bedanken, met name door hun was deze ervaring onvergetelijk!
 
Liefs,
 
Puck
 
Mocht je vragen hebben, stuur mij gerust een berichtje!
 
 

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Niet iedere dag kan geweldig zijn, vooral niet als je aan de andere kant van de wereld zit. Er zullen genoeg dagen zijn dat je het fantastisch hebt, maar er zal ook een dag zijn dat dit minder is. Dit is iets dat je moet accepteren, maar vooral waar je over moet praten. Je bent niet alleen 😉
 
Maaar, vergeet er vooral niet van te genieten, want voordat je het weet is het voorbij! NEVER STOP EXPLORING!!! :)))