Ruben in Zuid-Afrika

Naam
Ruben

Hoe lang heb je stage gelopen?
5 maanden

Korte biografie

Mijn naam is Ruben en ik ben 22 jaar oud. Ik woon in Amsterdam samen met mijn beste vrienden. Ik volg de opleiding Sport, Management & Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. Dit is een ontzettend gave opleiding, doordat je stage mag lopen waar je maar wilt. De opties zijn grenzenloos 🙂
Ik werk als groepsleider bij Woest Zuid (Buitenschoolse Opvang). Mijn grootste hobbies zijn ijshockey, snowboarden en muziek luisteren.

Al met al was het een avontuur om nooit te vergeten. Je krijgt een uniek inzicht in het Zuid-Afrikaanse leven, je leert veel over jezelf en je ontwikkelt je op persoonlijk vlak.

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

Ik ben super tevreden met de begeleiding vanuit Nederland. Ik heb goed contact gehad met Ruben Baarda voor, tijdens en na mijn reis. Ruben stond altijd open om mee te denken en dat was fijn! Ontzettend bedankt daarvoor!!!

Mijn verhaal

Het tweede semester van mijn opleiding in het 3e jaar bestond uit stage lopen. Mij leek het gaaf om dit in Zuid-Afrika te gaan doen. Na een aantal goede meetings met Ruben Baarda heb ik de knoop doorgehakt en ben ik voor 5 maanden naar Port Elizabeth gegaan.

Als ik terug kijk op mijn tijd, is de tijd echt voorbij gevlogen. Het was ook een periode met ups en downs, maar ik trots op mijzelf dat ik deze stap heb durven nemen. Het leven in een ander continent met een andere taal en cultuur is flink wennen. Doordat ik zo lang in Port Elizabeth heb gezeten, heb ik ontzettend veel vrijwilligers zien komen en gaan. Het is hartstikke gaaf om zoveel nieuwe mensen te leren kennen, maar het is ook lastig om nieuw gemaakte vrienden te zien vertrekken.

Tijdens mijn stageperiode heb ik mij beziggehouden met sport coaching. Bij United Through Sport (UTS) mag je zelf kiezen welke sport je gaat coachen. Ik koos voor voetbal. Halverwege mijn stage waren er geen hockey coaches meer, waardoor UTS vroeg of ik dat wilde doen. In eerste instantie leek me het geen goed idee, maar uiteindelijk bleek hockey zelfs leuker te zijn dan voetbal.

Mijn stage bestond naast sport coaching ook uit een theoretisch deel. Ik heb gekozen om een onderzoek te doen naar groepsprocessen, omdat ik merkte dat UTS zich nog kon ontwikkelen op de manier waarop ze met groepen omgingen. Uiteindelijk heb ik een adviesrapport opgeleverd waarin UTS informatie en tools kan vinden hoe zij het beste groepen kunnen begeleiden.

Doordeweeks was ik dus druk bezig met sport coaching en mijn onderzoeksrapport. Daarnaast organiseerde UTS nog een hoop andere activiteiten, zoals 5 tegen 5 voetbal, gamesnight, wellness Wednesday en weekend uitjes. De weekend uitjes waren best prijzig, maar dat was het zeker waard. Door de weekendactiviteiten ontdek je meer van het land en om op de accommodatie te blijven is best saai. Ook raad ik het zeker aan om een tripje naar Kaapstad te maken, want wat een wereldstad is dat. Dit zou ik zeker doen: Robben Island, wine tasting, zonsondergang kijken op Signal Hill, Chapmans Peak Drive, Lions Head beklimmen en Table Mountain beklimmen.

Al met al was het een avontuur om nooit te vergeten. Je krijgt een uniek inzicht in het Zuid-Afrikaanse leven, je leert veel over jezelf en je ontwikkelt je op persoonlijk vlak.

 
 

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Ik zou willen meegeven dat tijdens een periode van 5 maanden niet alles rozengeur en maneschijn is. Soms heb je minder leuke dagen, eigenlijk net zoals in Nederland. En besef je goed dat zomer en winter zijn omgedraaid in Zuid-Afrika.