Tom in Argentinië

Naam
Tom

Hoe lang heb je stage gelopen?
5 maanden

Korte biografie

Mijn naam is Tom, 25 jaar oud en woonachtig in Hilvarenbeek. In 2018 ben ik begonnen aan de HBO opleiding Sportkunde te Eindhoven, welke ik in juni 2022 heb afgerond. Deze afronding heb ik gedaan door aan de slag te gaan bij De Kracht van Sport. In het eerste half jaar heb ik een opdracht vervuld vanuit Nederland en het 2e half jaar heb ik mijn scriptie geschreven in Buenos Aires, Argentinië.

Dit is een once in a life time experience, die niemand je ooit meer af pakt. Het leven in een andere stad aan de andere kant van de wereld is een hele belevenis

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

Enorm tevreden! Ruben is iemand die geïnteresseerd is in een ander, wat er voor zorgt dat de lijntjes altijd kort zijn. Er was dan ook regelmatig contact tussen Ruben en mij. Meestal nam ik contact met hem op wanneer ik vragen/problemen had of wanneer ik gewoon zin had om te kletsen. Zodra je iets gaafs mee maakt vindt Ruubs het leuk om op de hoogte te zijn!

Mijn verhaal

Begin februari 2022 ben ik samen met een klasgenoot vertrokken naar Argentinië. Het was even spannend of we wel mochten gaan (i.v.m. Covid-19), maar gelukkig heeft dit ons uiteindelijk niet tegen gehouden. We hebben 5 maanden stagegelopen voor De Kracht van Sport in Buenos Aires. Bij aankomst maak je al snel kennis met de huisbaas Diego (echt een geweldige kerel, die altijd voor je klaar staat om alles te regelen) en Alejandro (oprichter United Through Sport Argentina). Alejandro staat open voor je interesses en wensen, waardoor je aan kan geven welke werkzaamheden je leuk lijken. Ik zal jullie een beeld geven van hoe mijn week eruit zag:

Ik gaf voetbaltrainingen op dinsdag aan een groep jongens (van ongeveer 11-17 jaar) en op donderdag aan meiden (ook ongeveer dezelfde leeftijd). Hier ging ik samen met mijn klasgenoot elke keer op het fietsje naar toe, wat ongeveer 30 minuten in beslag nam. De fietsen kon je huren via een app (kost niks) en alle fietsen stonden verspreid over de stad, wat erg handig was. Je kan het een beetje vergelijken met Felyx of GO scooters hier in Nederland.

Daarnaast ging ik op de maandag- en woensdagochtend (niet elke week) naar diverse basisscholen of voorschoolse opvang in een achtergestelde (arme) wijk. Hier hebben we verschillende activiteiten verzorgd, zoals; het geven van sport- en spelactiviteiten, gymnastiek lessen, engels en knutselen.

Verder was ik samen met mijn klasgenoot verantwoordelijk voor wat interne werkzaamheden van de organisatie. Zoals het opstellen van een curriculum en het meedenken met het maken van een weekplanning voor alle andere vrijwilligers en stagiairs. Al met al dus heel afwisselende werkzaamheden.

Toch zijn dit altijd dagdelen, waardoor je genoeg vrije tijd hebt om de stad te ontdekken en andere leuke dingen te doen. Zo is er elke donderdagavond een beerpong toernooi (georganiseerd door BAIS, Buenos Aires International Students), wat altijd een leuke weekactiviteit was bij iedereen in het hostel.

We zijn ook op geweldige uitstapjes geweest! In de stad zelf zijn we naar voetbalwedstrijden geweest, naar parken, naar een museum, naar paardenraces, zelf voetballen met locals en/of andere internationale mensen en veel uit eten en op stap. Er is veel te veel te doen om allemaal op te noemen.
Buiten Buenos Aires ben ik ook nog naar andere mooie plekken geweest in Zuid-Amerika. Binnen Argentinië ben ik naar het noorden (Iguazu Falls) en naar het zuiden (patagonië) gevlogen. Daarnaast ben ik met de boot een weekendje naar Uruguay geweest, en met het vliegtuig een weekendje naar Rio de Janeiro. Ook heb ik 3 weken vankantie gehad waarin ik samen met mijn vriendin naar Chili ben gegaan. Al met al een geweldige tijd!!

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

100% doen! Dit is een once in a life time experience, die niemand je ooit meer af pakt. Het leven in een andere stad aan de andere kant van de wereld is een hele belevenis. De cultuur en/of leefwijze is even wennen, maar je leert er ontzetten veel van. Buiten je werkzaamheden bij dkvs en/of uts houd je genoeg tijd over voor andere dingen, dus maak daar gebruik van! Als laatste is het slim om een beetje Spaans voor te bereiden. Wij hebben daar wel een aantal uur les gehad maar een beetje voorkennis helpt je snel verder. Als je echt geen Spaans kan is dit echter geen ramp. Met Engels en je handen en voeten kom je altijd ver:)