Bram in Zuid-Afrika

Naam
Bram

Hoe lang heb je stage gelopen?
7 weken

Korte biografie

Mijn naam is Bram en ik ben 18 jaar oud. Ik volg de opleiding, mbo sport en bewegen op het ROC Midden Nederland. Ik vind sporten erg leuk en doe dit dan ook graag.

Ik heb zelf een hoop kleding gedoneerd aan de scholen daar. Dit was fantastisch.

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

De begeleiding was top geregeld. Als ik vragen had voor, tijdens of na mijn stage antwoordde Ruben altijd snel en duidelijk. Ruben stond altijd klaar om mee te denken en naar oplossingen te kijken. Heel erg bedankt hiervoor.

Mijn verhaal

Voor mijn opleiding heb ik het keuzedeel internationalisering gekozen. Hiervoor moest ik een stage gaan lopen in het buitenland. Na veel gebeld te hebben met Ruben Baarda ben ik uiteindelijk voor 7 weken naar Zuid Afrika gegaan.

Vanuit Nederland ben ik naar Zuid Afrika gegaan en ben ik terecht gekomen bij United Through Sport (UTS).
In de 7 weken tijd heb ik 5 dagen in de week sportlessen gegeven op basisscholen. Dit is een van mijn mooiste ervaringen. Ik gaf sportles aan kinderen tussen de 11-14 jaar, daarnaast gaf ik 3x een uur per week ‘learn to move’ aan de kinderen van 5-8 jaar. Aan de kinderen van 11-14 jaar gaf ik 4x voetbal en 1x basketbal. Met de jongere kinderen van 5-8 jaar speelde je vooral veel spelletjes.
Het verschil is erg groot tussen het sportles geven aan de kinderen daar en aan de kinderen hier in Nederland.

Tijdens de week was ik altijd druk bezig met coaching. Naast coachen had je een hoop activiteiten die georganiseerd werden. Zo werd er elke avond wel iets georganiseerd. Dat ging van spelletjes doen met elkaar tot een voetbaltoernooi. In de weekenden werden er uitjes georganiseerd tegen een prijs, bijvoorbeeld een safari. Door de activiteiten in het weekend te doen zie je een hoop van het land en dat is het zeker waard. Wij hebben met onze groep de keuze gemaakt om een weekendje naar Kaapstad te gaan. Kaapstad is zo anders dan Port Elizabeth. Ook kan je daar hele mooie activiteiten doen zoals de tafelberg beklimmen. Kaapstad is zeker een aanrader.

Ik heb zelf een hoop kleding gedoneerd aan de scholen daar. Dit was fantastisch. Ik heb wat rond gevraagd in mijn omgeving en wat mailtjes gestuurd naar grote sportclubs met de vraag of ze wat hadden wat ik zou kunnen doneren. Ik ben super dankbaar dat ik dit heb mogen doen en de reacties van de scholen zijn prachtig.

Het was een ervaring om nooit te vergeten. Ik wil United Through Sport en de Kracht van Sport heel erg bedanken voor dit prachtige avontuur.

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Als je naar het buitenland gaat ga er niet vanuit dat alles perfect is. Hier in Nederland is alles goed geregeld en daar zal het even wennen zijn. Het zal vaak genoeg ook tegen zitten.