Roy in Zuid-Afrika

Naam
Roy Bakker

Hoe lang heb je vrijwilligerswerk gedaan?
10 weken

Korte biografie
Ik ben Roy Bakker, derdejaars op de Hogeschool van Amsterdam.

“Tien weken lang heb ik elke dag mijn droom kunnen naleven in Port Elizabeth.”

Mijn Verhaal

In 2015 ging ik naar Zuid-Afrika voor drie weken voor een prachtige vakantie in en rond Kaapstad. De beste dag die ik daar had is toen we met een local de townships in gingen. Ik maakte zelf van dichtbij mee hoe lief alle mensen daar zijn ondanks de moeilijke omstandigheden waarmee ze moeten leven. Ik ondervond ook dat sport echt mensen kan verbinden. We gingen voetballen met één gezin en aan het einde van de dag stonden we met vijftig mensen te spelen, jong én oud. Er kwamen mensen naar ons die zeiden dat ze heel blij met ons waren omdat ze echt al vijf maanden niet meer zo vrij hebben kunnen spelen, en zeker niet met zó veel mensen.

Vanaf die dag was het mijn droom om terug te gaan naar de Zuid-Afrikaanse townships om die geweldige mensen te helpen door middel van sport. Toen ik te weten ben gekomen over United Through Sport twijfelde ik geen moment, ik moest en zou mijn stage daar doen. Gelukkig was het helemaal niet moeilijk, ik stuurde een mailtje, tien minuten later was er een afspraak gemaakt voor een meeting en een week later was ik aangenomen. Het verliep allemaal heel soepel, evenals de voorbereiding. Ik kreeg een handleiding over de organisatie, de cultuur, verzekeringen en al het andere wat handig kan zijn. I was ready to go!

Ik kan iedereen aanraden om lid te worden van de familie, want hoe afgezaagd het ook klinkt, zo voelt het echt!

Tien weken lang heb ik elke dag mijn droom kunnen naleven in Port Elizabeth. Het is niet de meest geweldige stad, maar de dingen die ik gedaan heb en de mensen die ik ontmoet heb zal ik nooit meer vergeten! Ik genoot van elke dag. Van de lachende kinderen en lol met coach collega’s tot karaoke in Barney’s en daarna uit in White Tiger of Beershack. Van de lekker fancy restaurants tot de heerlijke streetsnacks biltong (Zuid-Afrikaanse delicatesse: gedroogd vlees) en pepper steak pie. Van een safari tot de hoogste brug bungy jump in de wereld. Van surfen tot schaatsen (no lie). Van samen rugby kijken tot samen chillen bij het zwembad met een frisse corona.

Naast alles uit die geweldige opsomming moet er natuurlijk wel nog gewerkt worden voor de stage, maar ook dat is superleuk. Zo heb ik voor mijn stage een toernooi moeten organiseren met een paar scholen die we elke week bezoeken. Een uitdaging zonder budget en met beperkte mogelijkheden om de townships in te gaan, maar dat maakt het weer interessant. Uiteindelijk was het een heel leuk toernooi met uitgeputte maar hele blije kinderen als resultaat.

Ook heb ik een fundraise georganiseerd. Met alle vrijwilligers gingen we op een vakantieweekje naar Kaapstad, dus bedachten we om Lion’s Head te beklimmen en mensen thuis konden ons sponsoren. Dat was één van de meest geweldige dingen om te doen. Nog voor 6 uur s’ochtends begonnen we met klimmen waardoor we echt een prachtige zonsopgang konden zien, met een fantastisch uitzicht over de stad die wakker werd en onder de mist vandaan kroop. Uiteraard was ook de rest van de Kaapstad trip een grote geweldige ervaring en mooie afsluiter van mijn tijd bij UTS. Ik heb me altijd veilig gevoeld in Zuid-Afrika en het zeker één van mijn favoriete landen. Je gaat zeker een leuke tijd tegemoet mocht je een stageplek bij UTS kiezen. Ik kan iedereen aanraden om lid te worden van de familie, want hoe afgezaagd het ook klinkt, zo voelt het echt! Good luck and enjoy guys!

Cheers

Roy